Acasă e acolo unde se coc amintiri.

E locul unde se nasc mirosuri și gusturi care pe parcursul vieții ne țin mai aproape de cei dragi, și ne readuc la noi înșine.

Bucătăria mamei e un loc magic, unde înveți la intersecția unei vaste palete de gust, miros, culoare, textură, dăruire de sine și multă iubire. Acolo unde pe blat se framântă aluat, unde se gătesc cele mai gustoase bucate, și unde se adună întreaga familie. Anume din acest motiv atunci când este proiectată o bucătărie e foarte important să ținem cont de câteva aspecte ce țin de ergonomie, funcționalitate și mentenanță.

Cu privire la ergonomie vă îndemnăm să urmați regula de aur în amenajarea bucătăriei, numită regula celor 3, sau regula triunghiului. Aceasta se referă la amplasarea strategică în spațiu a trei elemente principale din bucătărie: plita de gătit, frigiderul, chiuveta. 

Regula presupune ca cele trei zone principale ale bucătăriei – umedă (chiuveta, mașina de spălat vase), fierbinte (plita) și rece (frigiderul) – să reprezinte câte un vârf al triunghiului de lucru. 

Iar blatul e important să suplinească proprietățile de siguranță a zonelor umedă și fierbinte, astfel încât să fie hidrofob, cu o suprafață non poroasă, ce nu absoarbe, și ignifug în același timp, rezistent la șocuri termice, și nu mai puțin important la cele mecanice. Piatra compozit (quartz) sau piatra sinterizată (ceramica)  sunt cea mai potrivită alegere pentru blat, sorț și insulă

Revenind la ergonomie, în varianta perfectă, suma lungimii laturilor dintre aceste puncte ar trebui se încadreze între 4 și 8 metri. Totodată, pentru a garanta trafic eficient în bucătărie, fiecare latură a triunghiului nu trebuie să fie mai scurtă de 1,2 metri și nici mai lungă de 2,7 metri. 

Potrivit specialiștilor în amenajări interioare, aceste dimensiuni garantează comoditate și simplifică simțitor procesul de preparare a mâncării.

Sub aspect de funcționalitate regula celor 3 poate avea varii configurații în funcție de formă și lungime a laturilor, precum și de amplasare a mobilierului în bucătărie.

Amenajările pe unghi,  în formă de litera „L” ne permite cel mai ușor să aplicăm regula triunghiului. Fiecare dintre elemente ce constituie vârfuri de triunghi poate fi amplasat uniform în spațiu.

                     
Bucătărie cu amenajare „L”: blat și insulă din quartz Noble Ivory White Antique

În formă de „U”cu garnituri pe trei laturi, și în cazul unei bucătării cu insulă, amenajarea zonelor: rece, caldă și cea umedă pot fi divizate strategic astfel încât să oferim suficient spațiu de acces la fiecare dintre ele în același timp.

                     
Bucătărie în formă de „U”: blat din ceramică Pietra Grey

Amenajările pe două laturi paralele aplicarea regulii triunghiului nu este deloc dificilă. În acest context unul dintre vârfurile triunghiului aflându-se pe una dintre laturile garniturii, iar celelalte doua fiind dispuse pe latura opusă.

                    
Bucătărie cu amenajare pe două laturi paralele: blat și insulă din quartz Taurus Terazzo Dark, șorț din granit Black Cosmic

Bucătăria liniară, a cărei garnitură este amenajată pe un singur perete, face imposibilă aplicarea acestei reguli. Singura opțiune prin care am putea modela ergonomic și funcțional spațiu este cea a divizării totale a zonei. Astfel, putem opta pentru amplasarea zonei calde și a cele umede la capete opuse ale mobilierului, amplasând frigiderul pe peretele opus (dacă este suficient spațiu).

                     
Bucătărie liniară: blat din quartz Noble Athos Brown

Alte reguli de memorat în amenajarea unei bucătării

  • Chiuveta trebuie să fie încadrată în ambele părți de porțiuni de blat de lucru care să măsoare nu mai puțin de 61 cm într-o parte și nu mai puțin de 47 cm în cealaltă. Ideal ar fi ca în imediată apropiere a chiuvetei să se proiecteze o porțiune de blat de lucru de cel puțin 90 cm, utilă pentru pregătirea produselor în vederea preparării mâncării
  • Și plita trebuie sa fie mărginită de porțiuni de 30-38 cm în ambele părți.
  • Corpurile înalte de mobilier (cele în care sunt integrate cuptorul sau combina frigorifică sau cele cu funcție de cămară) trebuie poziționate în extremitățile garniturii de bucătărie și nicidecum la mijlocul acesteia.

Atunci cînd avem schița definitivată, și proiectul creat astfel încât să presupună maximă comoditate, e timpul să vă gândiți la suprafețele din bucătărie, precum blatul, șorțul, insula, masa, căci ele sunt responsabile de câtă plăcere vă va aduce procesul de gătit și cât timp veți investi în mentenanță și curățare.

Iar noi suntem aici pentru a vă recomanda piatra potrivită locului dvs unde urmează să coaceți amintiri.

Столешницы из натурального камня МолдоваÎnapoi la listă