Cel mai bun material pentru blatul de bucătărie

Blaturile de bucătărie - cea mai întâlnită temă pe care o discutăm în showroom-ul ArtGranit cu clienți, parteneri, designeri și arhitecți. Blatul este unul dintre elementele principale ale mobilierului de bucătărie și trebuie ales foarte minuțios, luând în calcul mai multe considerente, nu doar aspectul estetic, dar și cel practic. În acest articol îți prezentăm tot ce trebuie să știi despre blaturile de bucătărie, comparații între materialele disponibile pe piață (PAL, acril) și materialele recomandate de ArtGranit (quartz, ceramică, granit). La final vei avea toate elementele necesare pentru a lua cea mai bună decizie.

Blaturi de bucătărie din PAL/Acril.
Blaturile din PAL sau Acril sunt cele mai accesibile blaturi la preț. Dacă blatul nu este planificat pentru o perioadă lungă de timp, atunci aceasta sunt varianta ideală. Accesibil și relativ un material practic, acrilul este disponibil într-o paletă de culori ce imită piatra naturală. Printre avantajele acestui material sunt rezistența la impact și șocuri mecanice și lipsa microporilor. În timpul funcționării, acrilul are și dezavantaje: este foarte sensibil la temperaturi ridicate. Dacă puneți pe blat o tigaie fierbinte sau o cratiță care tocmai a fost scoasă de pe foc, atunci va rămâne o urmă la suprafață. Un alt dezavantaj al blatului din acril sunt îmbinările, dar și profilul de aluminiu dintre ele. Acest lucru poate cauza numeroase neplăceri proprietarului. Nu doar că nu putem obține continuitatea venaturii, dar, de regulă, în articulații se adună murdăria, care este greu de înlăturat cu o cârpă. Plinta, în opinia noastră, nu este nici la fel de confortabilă și compactă ca cea a unui blat din piatră. Nu este foarte convenabil să spălați o astfel de plintă, baza din silicon, care este lipită de blat și de perete, are o formă de profil neuniformă, ceea ce complică întreținerea zonei de muncă, murdăria și grăsimea se acumulează pe profil, care este greu de îndepărtat cu o cârpă. Dacă baza blatului este acril rezistent la umiditate - acesta este cu siguranță un plus, dar la expunerea prelungită la apă, placa se va umfla, asta se întâmplă la rosturi, așchii sau lângă decupajul pentru chiuvetă, dacă decupajul nu a fost bine acoperit cu silicon. De asemenea, marginile blatului se pot ciobi în timp, deoarece plasticul, deși rezistent, este subțire și deci fragil. Blatul de bucătărie din acril este limitat de alegerea profilelor - forma marginilor și grosimilor. Nu este permis să tăiați pâinea și alte alimente pe un blat din acril, deoarece acesta se zgârie foarte ușor și poate lăsa urme de cuțit pe el. Zgârieturile pot fi eliminate doar prin șlefuire. Unele substanțe chimice pot cauza pete și degradări a suprafeței (acetonă, acizi puternici, solvenți etc.).

Sunt de inevitat problemele date. Cu ce soluție vine ArtGranit?
3 materiale, care noi le recomandăm, le promovăm și suntem încrezuți că cu ele veți obține  o lucrare extraordinară. Unde recomandăm granitul, quartz-ul și ceramica? Cel care dorește un blat, care să imită perfect materia primă naturală, recomandăm ceramica. Quartz-ul îl recomandăm atât pentru bucătării clasice cât și moderne, atât cu îngroșare, cât și fără, în bucătăriile unde avem nevoie de culori uniforme, de o vanatură mai scurtă, de o venatură mai puțin pronunțată și unde chiar se gătește. Granitul are farmecul său și atunci când merge vorba de un blat frumos, recomandarea noastră merge către el.
Blaturi de bucătărie din Quartz.
În topul materialelor preferate pentru confecționarea blaturilor de bucătărie este quartz-ul. Dincolo de satisfacția alegerii unui material foarte rezistent, quartz-ul are și multe beneficii evidente. Blaturile din quartz sunt impermeabile, confortabile, funcționale, rezistente, durabile, au un aspect ideal și se combină armonios cu orice interior. Quartz-ul posedă pe deplin toate proprietățile importante pentru un blat de bucătărie. Nu vă fie frică să lăsați pe el o pată de cafea sau de vin, o veți curăța foarte ușor pentru că blatul din quartz nu absoarbe umezeala, având o suprafață non-poroasă. De asemenea, acesta nu produce reacții în contact cu acizii alimentari și produsele de curățare. Puteți uita de murdărie și microbi. Grăsimea nu va pătrunde niciodată în structura blatului, iar murdăria poate fi îndepărtată cu ușurință doar cu o cârpă, apă caldă și săpun. Una dintre caracteristicile valoroase ale blaturilor din quartz este practicitatea și rezistența la deteriorarea mecanică și zgârieturi. Suprafețele de quartz nu sunt susceptibile influenței temperaturilor ridicate pe termen scurt. Nu își vor schimba forma și nu vor pierde culoarea din cauza diferențelor de temperatură. Acestea pot rezista la o temperatură de până la 130 grade. Paleta de culori variată va încânta pe oricine. Nu va fi dificil să alegeți culoarea care se va încadra cu succes în conceptul general al interiorului. În mod special, paleta de culori de la Technistone și Silestone, care este reprezentată de colecții ce inspiră crearea unui aspect nou și unic al camerei. Quartz-ul oferă orice formă a blatului, orice grosime, o gamă largă de culori, capacitatea de a integra chiuveta în culoarea blatului, șorțul poate fi și în culoarea blatului, curgând lin pe perete. Având un blat din quartz, nu trebuie să vă faceți griji pentru aspectul și starea suprafeței sale. Va arăta mereu ca nouă.

Blaturi de bucătărie din Ceramică (DEKTON).
Din punctul de vedere al caracteristicilor generale, ca de exemplu versatilitate, stil, gama de culori, întreținere, curățare și posibilități de reparație, avem o certitudine: singura soluție durabilă este ceramica Dekton. Detaliem mai jos motivele.
- Prezintă o porozitate practic nulă, lipsa micro-defectelor și a rășinii în compoziție îl clasează în topul celor mai igienice blaturi de bucătărie.
- Extrem de rezistent la radiații ultraviolete, culoarea sa nu va dispărea sau degrada în timp. Datorită rezistenței ridicate la foc și căldură (1300 grade), vasele fierbinți pot fi așezate direct pe suprafața blatului fără a vă face griji de deteriorare.
- Nu se pătează cu nicio substanță din bucătărie, nu necesită întreținere și nu se deteriorează – va arăta la fel și peste 20 de ani.
- Oferă posibilități aproape nelimitate în ceea ce privește designul, cu zeci de culori disponibile. Cel mai ușor blat, nu va încărca mobila și este foarte flexibil în ceea ce privește dimensiunile (placa maximă 320cm x 144cm), grosimea (între 4 și 30 mm).

Blaturi de bucătărie din Granit.
Un blat de granit înseamnă autenticitate și calitate. Pe lângă, frumusețea ieșită din comun pe care o are, aceste blaturi sunt o soluție ideală datorită rezistenței în timp și a durabilității, au un grad scăzut de dilatare și compresare, nu își modifică structura și volumul în urma acțiunii apei, iar textura granitului nu poate fi comparată cu nici un alt material. Produsul reprezintă o combinație spectaculoasă de culori și modele care, alături de alte calități, transformă granitul într-unul din cele mai populare materiale pentru blaturi.
Beneficii:
-    fiecare placă de granit folosită la confecționarea blaturilor este unică, un produs irepetabil al naturii;
-    disponibil într-o paletă mare de dimensiuni, culori și modele;
-    rezistent la trafic greu și utilizare intensă;
-    aproape imposibil de zgâriat;
-    neafectat de obiectele fierbinti lăsate pe suprafață;
-    proprietăți antibacteriene superioare;
-    împiedică apariția petelor și le curăță mai ușor.
Sub influența unor substanțe familiare oricărei bucătării (lămâie, cafea, sucuri de fructe etc.), granitul își poate pierde strălucirea inițială și unele pete vor apărea pe suprafață. Pentru a evita acest lucru, este necesar să aveți grijă adecvată de produsele din piatră - să le curățați și să le protejați cu compuși speciali. Impermeabilizarea reprezintă o operațiune esențială pentru blaturile de granit, care sunt suprafețe poroase, deci predispuse la pătare. Contrar opiniei generale, granitul nu se pătează ușor, de aceea, unele modele de granit nici nu necesită impermeabilizare. El se pătează atunci când nu este prelucrat corect, atunci când după instalare nu s-a aplicat procesul de impermeabilizare, atunci când nu l-ați repetat când a fost nevoie sau atunci când s-a lăsat prea mult pata pe el. Dar asta iarăși nu este o problema, pentru că granitul este un material natural, el poate fi reșlefuit, el poate fi prelucrat cu chimie pentru scoaterea petelor și el poate căpăta aspectul estetic inițial.

Dacă ești în căutare de modele de blaturi din piatră pentru bucătărie, noi îți punem la dispoziție o gamă largă de produse din care poți alege, în funcție de particularitățile necesare și bineînțeles, în funcție de designul pe care ti-l dorești. Un blat din piatra este un produs durabil care, cu întreținere minimă, va servi fidel mulți ani.

Столешницы из натурального камня МолдоваÎnapoi la listă