Onix – descoperă enigma luminii din piatră

Onixul este unica piatră naturală translucidă, semiprețioasă, care din cele mai vechi timpuri se bucură de o mare popularitate în diverse domenii, de la amenajări la decorațiuni de lux, sau chiar bijuterii. Acest lucru se datorează aspectului inedit, gamei de culori unice, dar și faptului că este un material foarte dur. Ca aspect este asemănător marmurei, însă spre deosebire de aceasta, este translucid, astfel că o sursă de lumină aflată în apropierea sa creează o imagine impresionantă. Onixul poate fi folosit ca material de construcție (placări perete, pardoseală, scări) și ca element de decor (mese, chiuvete). 

Despre onix: Origini și legende
Onyx sau Onix reprezintă un mineral din grupa silicatelor. Este o varietate de calcedonie, o formă criptocristalina de quartz și are o duritate 7 pe scara Mohs. Onixul poate fi găsit în diferite regiuni ale lumii, printre care: Yemen, Uruguay, Argentina, Brazilia, China, Pakistan, India, Indonezia, Madagascar, Mexic și diferite regiuni din S.U.A. Numele de „onix” provine din grecescul onux, care este tradus prin intermediul termenilor „unghie” sau „gheară”, această denumire provenind din legenda formării pietrei – de altfel, una dintre cele mai cunoscute din mitologia greacă. Se spune că într-o zi, Cupidon, zeul iubirii, a  folosit una din săgețile lui pentru a tăia unghiile mamei sale, Venus, în timp ce prea frumoasa zeiță dormea. Pe măsură ce acestea cădeau de pe muntele Olimp, în râul Indus, se metamorfozau în onix, fiind considerate divine. Este cunoscut faptul că această piatră semiprețioasă era des întâlnită în Egiptul antic și de asemenea, se mai spune că însăși regina Cleopatra obișnuia să poarte onix negru pentru proprietățile sale protectoare și modul în care acesta asimila energiile negative. Astfel, în preajma energiilor negative, cristalul vibra, avertizând regina de un potențial pericol. Romanii obișnuiau să pornească în luptă purtând amulete din sardonix sau onix, pe care era gravat zeul Marte, pentru a oferi soldaților curaj și neînfricare. Pe lângă numeroasele legende ce implică această piatră, este regăsită, de altfel,  în interiorul faimoasei vile Tugendhat, din Brno, Republica Cehă. Construcția sa a fost finalizată în 1930, de către Miles van der Rohe și este unul dintre primele prototipuri reprezentative pentru arhitectura modernă. În interiorul său este regăsit un perete realizat integral din plăci de onix extrase din munții Atlas, ce își schimbă aspectul sub razele apusului, datorită grosimi lor ce lasă lumina să le pătrundă.

Onixul și caracteristicile sale
Aspect deosebit
Onixul este o piatră semiprețioasă, care se deosebește datorită nervurilor puternice ce îi accentuează culorile unice. Aceasta este recomandată doar pentru amenajările interioare și este unul din materialele preferate ale designerilor, deoarece piatra are proprietatea de a fi translucidă, ceea ce le oferă acestora posibilitatea de a se juca cu lumini și culori. Piatra de onix se regăsește atât în nuanțe calde de auriu, galben sau portocaliu, cât și în culori reci, precum verde sau albastru. Datorită culorilor sale puternice, cât și datorită modelelor complexe, această piatră oferă întregii încăperi un plus de eleganță și bun gust.

Umiditatea și condensul nu sunt o problemă
Datorită compoziției sale, cât și al modului în care a luat naștere, piatra de onix este un material care se poate utiliza și în încăperi cu un nivel de umiditate mai ridicat. Astfel, poți utiliza fără nici o problemă onixul în amenajarea băii și a bucătăriei, deoarece cantitatea mare de apă și condensul provocat de fierberea apei nu vor afecta piatra de onix și nici nu îi vor dăuna culorii sau proprietăților acestuia.

Relaxare totală cu ajutorul pietrei de onix
Pe lângă aspectul unic pe care-l oferă locuinței, piatra de onix are și proprietatea de a-ți oferi o stare de relaxare. Chiar dacă ești o persoană care nu crede în astfel de mituri, culorile sale calde, combinate cu lumini și cu modelele inedite, îți vor da o stare de liniște.

Piatra de onix – duritate și rezistență
Un alt avantaj al utilizării pietrei de onix în amenajarea interioară este faptul că este un material dur, care nu se degradează în timp, nu își pierde din aspect și din culoare și care nu este atât de sensibil la șocuri termice sau mecanice. În ceea ce privește întreținerea, piatra de onix poate fi curățată cu ajutorul soluțiilor special concepute pentru acest tip de material, care nu presupun o investiție foarte mare.

Acestea sunt motivele pentru care piatra de onix și, în general, orice tip de piatră naturală reprezintă una din cele mai căutate și mai apreciate materiale utilizate în amenajarea locuințelor. 
P.S. În depozitele Art Granit a fost livrat un stoc de piatră semiprețioasă și selectă de Onyx Beige. Mai multe detalii AICI

Столешницы из натурального камня МолдоваÎnapoi la listă